­ ISPARTA EVLİLİK GELENEKLERİ / GELİN ERTESİ | Kültür Portalı

Isparta Evlilik Gelenekleri / Gelin Ertesi - Isparta

Gelenekler-Görenekler

Düğünden sonra olan pazartesi gününe yaygın olarak "gelin ertesi" denilir. Bugün, Senirkent ve Yalvaç’ta "gelin yüzü", Yenişarbademli’de "bürümcek günü", Keçiborlu’da “gelin yanı”, Gelendost’ta “gelin aşı/ertesi” olarak adlandırılır. Gelin, bugün de tekrar gelinliğini giyerek gelen misafirlerle oturur ve eğlencelere katılır.

Keçiborlu’da gelin oynamaya başlayınca avucuna buğday verilir. Gelin oynarken buğday tanelerini her tarafa saçar. Buğday bereketin, mutluluğun ve bolluğun sembolüdür. Bu arada geline paralar takılır.

Eğirdir’de bu günün sabahında gelinin başına al örtü örtülür. Kucağına bir erkek çocuğu verilir. Çocuk elindeki oklavayla al örtüyü üç kez açar. Gelin, misafirlere şeker ve kolonya ikram eder.

Şarkikaraağaç’ta misafirlere ikram edilen leblebi, kuruyemiş, bisküvi, lokum ve yemişlere "kırıntı" denilmektedir. Üç gün sürdüğü de görülen gelin ertesinde, gelinin çeyizinde ne var ne yok diye bakılır. Bundan sonra gelin, çeyizini toplayarak sandığa koyar.

Senirkent’te öğleden sonra gelin yüzü için gelinle birlikte gelinin arkadaşları, yeni gelin olmuş kadınlar gelinliklerini giyerek toplanırlar ve hep beraber eğlenirler.

Kaynak: Isparta Kültür ve Turizm Envanteri (A. Kılıç, Koord.). (2011). Isparta: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 3599    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 06 Ekim 2020 Salı