­ EDİRNE EVLİLİK GELENEKLERİ | Kültür Portalı

Edirne Evlilik Gelenekleri - Edirne

Gelenekler-Görenekler

• Kız istenirken, “Allah’ın emri, Peygamber’in kavli…” ifadeleri kullanılır. Kız tarafı eğer bir özürle bu isteğe karşı çıkmayacaksa, “Allah kısmet ettiyse olur.” Diyerek söz verir. • Gelin, eşinin evine girmeden önce kapının başına bereket ve geçim güzelliği olsun diye üç kez yağ-bal sürer. • Gelinin beline babası tarafından kırmızı kurdele bağlanır. Bunu üç kez çözüp bağlar. Bu kızın problemlerini ilerde kolayca çözmesi içindir. • Düğünler iki gece, üç gündüz sürer. İlk gece, kına gecesidir ve kına yakıldıktan sonra gelin kıble tarafına üç adım attırılır. İkinci gece ise askı(parsa) gecesi olup gelinin bilek ve ayaklarına kına yakılır. Yengelerin omuzlarına birer mendil asılır. Ertesi gün gelin ahretine yani ahiret kardeşine götürülür. Avluda bir tas su içine para konulur, gelin üç kez etrafında dönerek akabinde ayağını vurur, davul eşliğinde yaşlılar gezilir.

İkinci gün alay yapılır. • Alay dönüşü gelin arabadan indirilir. Sonra damat kahvehaneye götürülür. Buradan tekbirlerle eve getirilir. Yatsı namazı kılındıktan sonra şerbet ikram olunur. İmam, iki şahitle birlikte dini nikâh kıyar. • Hicri takvimdeki safer ayında ve iki bayram arasında düğün yapılmaz. • Gelin alınmaya gidildiğinde gelin ve kaynana karşı-beri oynarlar, ortalarında bir çömlek kırılır. Çömlek içine bereket getirsin diye buğday, şeker, para vs. konulur. • Düğün günü damat, diğer arkadaşlarından üstün tuttuğu sağdıçları ve büyükleri ile akşam namazına kadar dolaşıp gezerler. Akşam ezanı ile camiye giderler. Namaz kılındıktan sonra imamın başkanlığında orada ibadet edenlerin tümü yola koyulur. Başta “İmam feneri” götürülür. Grup gittikçe büyür, düğün evinin kapısına varılır. İmam dua eder, herkes ellerini açarak bu iyilik dileklerine katılır. Bu arada orada bulunan herkese şerbet ikram edilir. Güveyi acele ile eve girerken arkadaşları sırtına yumruk vururlar. Gelin ve damadın girdiği bu odaya “Gerdek Odası” denir. Burada çatal, kaşık konmadan “Düğün Yemeği” hazırlanmıştır. İkisi de bu yemeği yemek zorundadırlar. Yemekten sonra damat gelinin duvağı üstünde dört rekât “Dilek Namazı” kılar. Gelin de bu arada dua eder. Böylece atalardan kendilerine dek ulaşan adet ve görev yerine getirilmiş olur. Sevenler, sevinenler “Bir yastıkta kocasınlar” diye dua ederler. • Düğünden yedi gün sonra, gelininin baba evine gezmeye gidilir.

Kaynak: 81 İlde Kültür ve Şehir: Edirne, 2013 İstanbul.

Görüntülenme Sayısı : 4712    Eklenme Tarihi : 07 Eylül 2017 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 07 Ekim 2020 Çarşamba