­ KIRŞEHİR DOĞUM VE SÜNNET GELENEKLERİ | Kültür Portalı

Kırşehir Doğum ve Sünnet Gelenekleri - Kırşehir

Gelenekler-Görenekler

Doğum: Ailede gebelik döneminde çocuk için hazırlık yapılır. Sancılar başlayınca gebeye şerbet içirilir. Yıkanan bebek kundağa sarılır ve "al basmasın" diye başucuna Kur’an-ı Kerim asılır. Al kurdele bağlanır. Köylerde çocuğun kundağına höllük (elenmiş toprak) konulur, lohusaya da kuymak (undan yapılmış bir tatlı) yedirilir. Çocuğun adı evin yaşlıları tarafından konulur. Kırkı çıkmadan gezmeye götürülmez. Çocuk bir yaşına gelmeden saçı kesilmez. Saçı kesilirse ömrü kısa olur inancıyla bir yaşına kadar beklenir. Ayrıca, diş çıkaran çocuk için diş hediği kaynatılır.

Sünnet: Türk kültüründe çocukla ilgili geleneklerin en katısı sünnet geleneğidir. Bu gelenek islamlığın kabulünden sonra her dönem ve her toplumda hiç ihmal edilmeden varlığını sürdürmüştür. Bu gelenek o kadar çok yayılmıştır ki hiç bir zaman tartışma konusu olmaz. Her anne baba bir an önce çocuğunun sünnet olmasını ister. Kırşehir,yerli halkının yanısıra değişik illerden gelip buraya yerleşen insanımızın memleket edindiği, Anadolu’nun ortasında kültürün çok canlı yaşandığı bir ilimizdir. Kırşehir'e dışarıdan gelenlerin şehrin geleneğine katkısı tartışılamaz. Ülkemizdeki sünnet etkinlikleriyle ilkbaharın sonları yazboyu veya sonbahar başlarında yapılır. Bunun nedeni okul çağındaki çocukların eğitimlerinin aksamasını önlemektir. Sünnet düğününün hafta sonu yapılmasının nedenide resmi ve özel kuruluşlarda çalışanların mesai dışındaki bu vakitlerde düğünlere katılımını sağlamaktır.

Ortalama sünnet olma yası 5-12 olsada aileler bir an önce çocuklarını sünnet ettirmek isterler. Çocuğun küçük yasta sünnet olması çocuğun bu olayı hatırlamasını önleyeceğinden psikolojik yarar sağlar. Ayrıca bu konuda çocuğun dede ve ninelerinin aceleci davranmaları yaşarken torununun sünnetini görmek istemeleri önemli bir etkendir. Sünnet olcak çocuk ailesinden ve çevresindeki insanlardan güzel ve rahatlatıcı sözler duyar. Çocuğu korkutaak sözler edilmesi hoş görülmez. Çocuğun ablası, yengesi gibi yakınları tarafından süslenen sünnet odası düğün öncesinde herşeyiyle tamamlanır. Odanın süslenmesinden işlemler renkli bezler, balonlar ve diğer süsüler kullanılır. Ayrıca çocuğun sevdiği oyuncaklarda verilir.

Sünnet düğünün yapılış şekli ailenin kararına bağlıdır. Düğün yeri ise ailenin sosyal ve ekonomik yapısıyla ilgilidir. Ev durumu uygun olmayanlara genellikle düğün salonunda yapar. Düğün davetiyesi veya sözlü olarak davetler yapılır. Çocuk, sünnet olmadan önce sevdiği arkadaşları ailesinin bir kısmı ve diğer davetlilerden oluşan araç konvoyu ile süslenen sünnet arabasıyla gezdirilir. Takılar davetlinin ekonomik durumuna bağlıdır. Altın,para,giysi takılabileceği gibi çocuğa uygun oyuncaklarda takılabilir. Ancak kirveden değerli bir takı beklenir. Çocuğu sünnet olurken tutan kişiye kirve denir. Çocuğun ileriki yıllarında kirvesine saygılı olması gerektiğinden "ben senin kirvendim" sözü çocuk için ayrı bir anlam taşıyacaktır. Son zamanlarda daha da gelişen tıbbın imkanları kullanılarak da hastanede veya evde sünnet ettirebilir. Ancak çocuğun evde sünnet olması daha çok istenmektedir. Bunun nedeni çocuğun sağlıklı olarak bu dönemi atlatmasını istenmesidir.

Görüntülenme Sayısı : 3159    Eklenme Tarihi : 29 Mayıs 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 25 Kasım 2020 Çarşamba