­ YOZGAT'DA BAKIR İŞLEMECİLİĞİ | Kültür Portalı

Yozgat'da Bakır İşlemeciliği - Yozgat

El Sanatları

25-30 yıl öncesinde Tol Çarşı içinde bakırcılar bulunmaktaydı. Ancak bugün için birkaç kişiyi geçmeyen bakırcılık malesef unutulmaya yüz tutmuştur. Daha önceki yıllarda çarşıya plakalar halinde gelen bakır malzeme ustalar tarafından istenilen veya ihtiyaç duyulan mutfak veya benzeri eşyalara dönüştürülürdü. (Helke, kazan, tas, tepsi, leğen, sahan, sini…vb.) Bakır levhalar istenilen eşyanın büyüklüğüne göre kesilip önceleri ayakla çalıştırılan ve daha sonraları motorlu olanları çıkan körüklerin kor hale gelen ateşle iyice ısıtılıp tokmaklara örs üzerinde dövülerek istenilen hale getirilirdi.

Günümüzde bakır işlemeciliğinde de gümüşte olduğu gibi işlenmiş ve yapılmış olarak gelen hazır kaplar veya eşyaların satışı yapılmaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 2256    Eklenme Tarihi : 10 Mart 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 02 Temmuz 2020 Perşembe