­ İĞNE OYACILIĞI | Kültür Portalı

İğne Oyacılığı - Tokat

El Sanatları

Kelime manası itibarıyla oymak fiilinden gelen oya, süslemek ve süslenmek ihtiyacıyla yapılan ayrıca taşıdıkları mesajlarla bir iletişim aracı olarak kullanılan, tekniği örgü olan ve iğne ile yapılan bir el sanatıdır. Kadın giyim kuşamında süsleme olarak kullanılan oyalar, Türk ruhunun zevkini, inceliklerini belli bir eğitim sürecinden geçmeden günlük işleri arasında zevkle meydana getirdiği sanat eserleridir. İğne oyaları biçim renk ve konu olarak halk arasında haberleşme aracı olarak kullanılırken aşkı, bağlılığı, ümidi, sevinci, nefreti çeşitli sembollerle oyalarına nakşederek yapanların hayal gücünü ve espri anlayışını ortaya koymuştur. Genç kızların çeyiz sandıklarını süsleyen iğne oyaları, tığ oyaları ve mekik oyaları Tokat ili, ilçe ve köylerinde halen yaşamakta ve yaşatılmaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 1084    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 28 Aralık 2021 Salı