­ GOŞKEN KİLİMİ | Kültür Portalı

Goşken Kilimi - Erzurum

El Sanatları

Bardız Kilimi kadar önemli olan fakat fazla duyulmamış Goşken Kilimi'nin kökeni, yörede hüküm sürmüş olan Saka Türklerine kadar uzanmaktadır. Ev ihtiyaçlarında kullanılmak ve gelin olacak kızların çeyizlerine konmak amacıyla dokunmaktadır. Goşken kilimleri, bitkisel boyalarla suni boyalar karıştırılarak veya yalnızca suni boyalar kullanılarak boyanmaktadır. Nadiren sütleğen, ceviz kabuğu, sığır kuyruğu, nar kabuğu, soğan kabuğu gibi bitkiler boya işlerinde kullanılmaktadır. Pıtrak, göz, çengelli baklava ve çakmak motifleri bulunan bu kilimler, genellikle 160 x 300 cm boyutlarındadır. Tek parça halinde dokunan bu kilimlerde renk olarak çoğunlukla kırmızı, siyah, kahverengi, beyaz, pembe, mavi ve sarı tercih edilmektedir.

Kaynak: Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 1077    Eklenme Tarihi : 25 Nisan 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 26 Kasım 2021 Cuma