­ GULİK / ÇİRİŞ | Kültür Portalı

Gulik / Çiriş - Tunceli

Doğal Semboller

Latince adı Eremurus Spectabilis olan Çiriş'e yörede gulik denilmektedir. Zambakgiller familyasına ait bir bitki türü olan çirişi uzmanlar, 100-200 cm yükseklikte rozet yapraklı tüysüz sarı çiçekli çok yıllık ve otsu bir bitki olarak tanımlamaktadır. Gulik'in kökleri mekik şeklinde şişkin ve sarı renklidir. Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin dağlarında yetişmektedir. Bol olarak bulunduğu yerlere çirişlik denir. Nisan ayının ilk günlerinde gün yüzüne çıkan ve toplanıp yenilebilen çiriş, özellikle munzur vadisinde bol miktarda yetişmektedir. Özellikle Ovacıklıların yakından tanıdığı çirişin son yıllarda ticaret amacıyla toplanılıp başka illerde de pazarlanmaktadır.

Köklerinden zamk elde edilen çirişin yaprakları henüz tazeyken pişirmeden de yenilebilmektedir. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemekte yapılabilmektedir. Örneğin haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması yada peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içerisinde yenilebilmesi gibi. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılmaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 1830    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 26 Ekim 2021 Salı