­ GÜMÜŞ KIZ | Kültür Portalı

Gümüş Kız - Gümüşhane

Efsaneler

Bir zamanlar bu bölgenin bir beyi, beyin Gümüş adında güzel bir kızı varmış. Kızın güzelliği dillere destanmış, şöyle salına salına bir çıktı mı, herkesin gözleri kamaşır, yüreği hoplarmış. Kızı, komşu beylerden isteyen çokmuş, ama onun gönlü, ne beyde ne paşadaymış. O fakirliğine fakir fakat yakışıklı, yiğit bir delikanlıya âşıkmış. Gel gör ki, babası: "İlle de beylerden biriyle evleneceksin" diye tutturmuş. Gönül bu, ferman dinler mi? Kız; "ölürüm de varmam" demiş.

Bey, bakmış olacak gibi değil, biricik kızana da kıyamamış, Gümüşhane’nin bulunduğu yerde, gümüşten bir köşk yaptırarak, kızını bu gümüş köşke kapatmış. Kızcağız ömrünün çilesini bu köşkte doldurmuş, aşkının karşılığını böylelikle ödemiş. Altın sarısı sırma saçları, gümüş gümüş tel oluncaya kadar…

Kaynak: İsmail Şahinbaş Gümüşhane Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Gümüşhane Gezi Rehberi 4.Baskı Ocak 2012 Baskı/Seçil Ofset/100.yıl Mah.Mat-Sit Matbaacılar Sitesi 4.cadde No:77 Bağcılar/İSTANBUL

Görüntülenme Sayısı : 875    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 24 Ocak 2022 Pazartesi