­ BURSA HACI UĞURLAMA GELENEKLERİ | Kültür Portalı

Bursa Hacı Uğurlama Gelenekleri - Bursa

Gelenekler-Görenekler

Hacı adayı hacca gitmeden önce genelde kadınlar tarafından bezende aşçı tutularak pilav, et, helva ve hoşaf yaptırılır. Hacı adayları yola çıkacakları gün; halk toplanıp hacı adaylarını evlerinin önünden alarak arabaya kadar tekbirlerle getirirler, dualar edilerek arabaya bindirilir ve vedalaşırlar. Hacı uğurlama töreninden bir gün sonra erişte çorbası yapılır (gidecekleri yere rahat ulaşsınlar diye). Hacı adayları evden çıkarken şeker dağıtılır, hamursuz adı verilen ekmek yapılarak komşulara dağıtılır. Hacıların Mekkeye vardıkları gün şehriye çorbası yapılır. Hacıya gidenlerin geleceği tarihe yakın günlerde (15 gün kala ) akıtma yapılarak komşulara dağıtılır.(rahat akıp gelsinler )

Hacıların geldiği gün bir yerde toplanarak hacılar karşılanır. Hacıların bindiği arabaya seccade takılır, bayrak asılır korna çalınarak herkese haber verilir. Hacının gireceği evin önüne eve girmeden kurban kesilir “eşik kurbanı“ adı verilen kurbanın kanı hacının alnına sürülür. Kesilen kurbanın eti evdeki yemek hazırlıklarında kullanılır. Hacı görmeye gelen konuklara sofralar kurulur hiç kimse aç gönderilmez. Yemek olarak çorba, pilav, et kavurması, un helvası veya krema helvası ikisi de olmazsa hazır tahin helvası alınarak dağıtılır. Hacı karşılama töreni olan Hacı Tehniyesi adı verilen olan törenlerde kadınlar gelinliklerini ve en güzel kıyafetlerini giyerek gelen konukları karşılar ve ağırlıyordu. Hacı Tehniyesi töreni yürütücüsü olmayan kültürü unsurlarımız arasındaki yerini almıştır.

Kaynak: KONDAKÇI, Z. ( 2010) Bursa Halk Kültürü Alan Araştırması (Yazılı ve ses kaydı ile çalışılmıştır) Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Arşivi.

Görüntülenme Sayısı : 4834    Eklenme Tarihi : 07 Mayıs 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 13 Eylül 2021 Pazartesi