­ UŞAK HALK HEKİMLİĞİ | Kültür Portalı

Uşak Halk Hekimliği - Uşak

• Karın ağrısı için- Nane
  • Sıtmaya- Sarı Diken Suyu
  • Uykusuzluğun giderilmesi için (Haşhaş Kabuğu)
  • Diş sızısı için (Karanfil Suyu)

Halkın temel geçim kaynaklarından biri olan hayvancılıkta meydana gelen hastalıklar halkın uyguladığı çeşitli yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılır. İshal: Buna yörede “ötürük” denir. Hayvan ishal olunca dağ eriğinin kurutulmuşu kaynatılır. Hayvana içirilir. Meşe mazılarının kurutulmuşu toz haline getirilir. Çamaşır kili suda köpürtülerek hayvana içirilir. Şap Hastalığı: Hayvan topallar yürümekte güçlük çeker tırnaklarının arasına katran çalınır. Keçi kılından yapılan bir örgü ile katran iyice sürülür. Uyuz: Katran yağ ile karıştırılır.Ateşin üzerinde kaynatılır. Bez veya keçe ile hayvanın ağız kısımlarına, koltuk altlarına,bacak aralarına sürülür.

Görüntülenme Sayısı : 752    Eklenme Tarihi : 17 Haziran 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 11 Ocak 2022 Salı