­ KASNAKÇI OYUNU | Kültür Portalı

Kasnakçı Oyunu - Amasya

Oyun

Düğünlerde oynanan seyirlik bir oyundur. Özellikle kına gecesinde kızlar arasında ya da erkekler kendi aralarında oynarlar. Erkekler içinde oynandığı zaman kadın rollerini, kadın kılığına girmiş erkekler, kız içinde oynandığı zaman erkek rollerini erkek kılığına girmiş kadınlar oynar.

Kasnakçı oyununda; bir papaz, iki üç tane genç kız, iki üç tane delikanlı ve bir tane kasnakçı bulunur. Papaz yaşlı, üstü başı kötü, bakımsız bir kişidir. Papaz olan kişiye yünden sakal ve bıyık yapılır. Eski bir çulun ortası delinerek kafasından geçirilir ve bir de şapka giyer. Kasnakçı ise erkekler arasında oynanıyorsa eğer, beyaz don ve göynek giyer. Sırtına bir kasnak konur ve yemeni ile beline bağlanır. Bir de kasnağın yan tarafına ucu gaz yağına batırılmış bir bez parçası bağlanır. Elinde uzun bir değnek vardır. Ortaya büyük bir ateş yakılır. Kasnakçı elindeki değnekle çevresindekilerin ayaklarına doğru çevirir. Herkes geri çekilir. Böylece orta açılır. Kalabalık sıklaşıp orta alan daraldığı zaman, kasnakçı hep aynı şekilde ortalığı açar ve kenara çekilir. Orda bulunanlardan biri kibritle sırtına bağlı gaz yağlı bezi tutuşturabilir. Yanan bez parçası kasnakçının hızlı hareketlerinden dolayı söner. Orta açıldıktan sonra delikanlılar karşılarına birer kız (kız kılığına girmiş erkekler) alarak tahta kaşıklarla oynamaya çıkarlar. Onlar karşılıklı oynarken eşeğe ters binmiş vaziyette papaz gelir. Eşekten iner ve oynamakta olan kızlardan birini çalmaya çalışır. Delikanlı buna izin vermez ve papazı oyun alanının dışına iter. Papaz şansını başka kızlarda dener ve oyun bu şekilde devam eder. Bu oyun kadınlar arasında oynandığında ev içinde olur ve ateş yakılmaz.

Görüntülenme Sayısı : 949    Eklenme Tarihi : 02 Şubat 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 28 Aralık 2021 Salı