­ OSMANİYE GELENEKSEL ERKEK KIYAFETLERİ | Kültür Portalı

Osmaniye Geleneksel Erkek Kıyafetleri - Osmaniye

Giyim Kuşam

Yöreye has çeşitli oyunlar mevcuttur. Bunlar; Gavur Dağı Gabası, Solak, Şirvani, Halebi, Topalkız, Avşar Gabası, Dağlı, Kızlar halayı, Menevşe, Kartal, Sinsin, Serçe, Köroğlu, Kızevi Ağırlaması'dır.

Kışlık Erkek Kıyafetleri

Üste Giyilenler:

• Esas giyimin dokuması: Keten, pamuklu, kadife, ipekli dokumalardan yapılır.
  • Kumaş Üstü Süsleme ve İşlemeler: Beyaz ipekli gömlek, gömleğin iki yakası da sırma veya kordonla süslenmiş.
  • Bele Sarılan: Siyah, beyaz, mor, sarı renkte poşiler.
  • Şalvar: Alpaka kumaştan. Rengi : Kahverengi, zeytin yeşili, toprak rengi.

İçe Giyilenler:

• İç don: Pamuklu dokumadan patis denilen bezden diz altına kadar inen beyaz bolca don (Patis : İpekli ve pamuk karışımı bir bez.)
  • Göynek: Yakası tek veya çift düğmeli, dirsek üstüne kadar inen beyaz patis veya bitli bezden yapılan göynek.
  • Mintan (Gömlek): El dokuması , pamuklu bez veya pamuk ipi karışımı ipekten yapılmış beden yakasız gömlek, boğaz kısmı bir veya iki düğmeli, iki yakadan aşağı sim veya kordondan sırma süslü. Kolları düğmesiz bol beden aşağıya kadar diz üstüne iner.

Başa Giyilenler:

• Baş Yazmaları: Gülgülü kırmızı veya kırmızı fes üzerine beyaz, mor, siyah, sarı renkli poşiler kullanılır. Fes yerine keçe külah da kullanılır. Külahın üzeri delme işi denilen teknikle sırma işlenir. Ayrıca patiskadan terlik yapılır. Üzeri süslü olur.
  • Takılar: Bele kama takılır. Kını deriden yapılır.

Ayağa Giyilenler:

• Çorap: Yünden, elle örülür.
  • Siyah Yemeni: Siyah gön deriden yapılır. Altı lastik veya kalın deriden olur.

Yazlık Erkek Kıyafetleri

Üste Giyilenler:

• Esas Giyimin Dokuması: Keten, pamuklu, ipekli dokumalardan yapılır.
  • Kumaş Üstü Süsleme ve İşlemeler: Kumaş üstü süsleme ve işlemeleri beyaz ipekli gömlek, gömleğin iki yakası sim veya kordonla işlemeli.
  • Mintan (Gömlek): El dokuması, pamuklu bez veya pamuk ipi karışımı ipekten yapılmış, bezden yakasız gömlek. Boğaz kısmı bir veya iki düğmeli, iki yakadan aşağı sim veya kordon sırma ile süslü kolları düğmesiz, bol ve belden aşağıya kadar diz üstüne iner.
  • Bele Sarılan: Beyaz poşi.

İçe Giyilenler:

• İç Don: Pamuklu dokumadan ipek karışımlı patis denilen bezden diz altına kadar inen beyaz, bolca don.
  • Göynek: Yakası tek veya çift düğmeli, dirsek üstüne kadar inen, beyaz patis veya bitli bezden yapılan göynek.

Başa Giyilenler:

• Baş Yazmaları: Beyaz külah terlik üzerine beyaz renkli poşi veya kefiye denilen örtünün beyaz renklisi
  • Takı: Bele kama takılır. Kını deriden yapılır.

Ayağa Giyilenler:

• Çorap: Yazın çorap giyilmez.
  • Ayakkabı: Beyaz, burnu sivri, topuklu kundura.

Kaynak: Osmaniye İl Kültür Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 4311    Eklenme Tarihi : 28 Ocak 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 30 Aralık 2020 Çarşamba