­ HESIT MERENE | Kültür Portalı

Hesıt Merene - Mardin

Gelenekler-Görenekler

Hesıt Merene, Süryanice kökenli bir deyimdir. Sözcük anlamı bakımından Türkçe’ye Kızlar/Meryem Haftası şeklinde, söz öbeğinin ilettiği anlam bakımından ise Bahar Şenliği şeklinde çevrilebilir. Geçmişte, Mardin halkı baharın gelişi ile birlikte Mayıs ayı içerisinde bir hafta süreyle güney yamacına kentin kurulduğu dağın kuzey tarafına geçer ve kutlama yapar. Güney yamacı yerleşim alanı olan kalenin kuzey tarafı yöreye özgü ağaçlar ve bitki türleri ile kaplı dik bir yamaçtır. Mardinliler, burada bir hafta süreyle piknik yapıp eğlenerek kışın yorgunluğunu üzerlerinden atarlar ve biribirleriyle iletişim kurarak kaynaşırlar. Somut Olmayan Kültürel Miras İl Envanterine alınmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 1099    Eklenme Tarihi : 02 Aralık 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 13 Aralık 2021 Pazartesi