­ HIDIRELLEZ | Kültür Portalı

Hıdırellez - Antalya

Gelenekler-Görenekler

Mevsimlik bayramlarımızdan birisi olan Hıdırellez baharın başlangıcı olarak da kabul edilir. Hıdırellez, havaların ısınmasıyla bütün sıkıntıların arkada kalacağı, sağlık, bereket ve mutluluğun geleceği bir bayram gününü ifade eder. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez Günü, Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmaktadır. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında Hıdırellez şeklini almıştır.

Hıdırellez bayramı Antalya'da bugün de canlı bir şekilde kutlanmaktadır. Kutlamalar 5 Mayıs’ta başlamakta ve 6 Mayıs’ta tamamlanmaktadır. Yöre halkı Hıdırellez’e dair bir çok ritüel gerçekleştirir. Örneğin evlerin temizlenmesi, yeni elbiseler ve ayyakabılar alınması, yedi evin çeşmesinden su alınarak bir çömleğe doldurulması ve insanların bir niyet tutarak kendilerine ait bir objeyi testi içindeki suya atması, halkın tekne ve kayıklarla denize açılması vb. Hıdırellez kutlamaları daima yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında gerçekleştirilmektedir.

Kaynak: Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2010). Dünden Bugüne Antalya. Antalya: Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 1843    Eklenme Tarihi : 04 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 06 Ekim 2021 Çarşamba