­ IV. MURAT YOLU EFSANESİ | Kültür Portalı

IV. Murat Yolu Efsanesi - Van

Efsaneler

IV. Murat Yolu, Erciş'in kuzeyinde İran'a doğru, Aladağlar'dan Tendürek Dağı’na doğru uzanan bir yoldur.

IV. Murat İran seferine çıkarken askerleriyle birlikte Zilan Deresi'nin kuzeyinde bulunan Aladağlar üzerindeki Hünkâr mevkiinde konaklar. Askerlerinin dönüşteki kaybını öğrenmek için topaç büyüklüğündeki taşlardan her askerin birer tane alıp yığınak yapmalarını emreder. Askerlerin her biri bir taş alarak bir yığınak meydana getirirler. Konaklama süresi biter ve asker İran'a hareket eder.Zafer kazanılır. Dönüşte yine aynı yerde konaklarlar. IV. Murat askerlerine, bu kez yığınak yapılan taşlarını alıp karşıdaki dereye atmaları için emir verir. Askerler emri yerine getirirler. Fakat her asker bir taş alıp dereye atmasına rağmen yığınakta daha çok sayıda taş kaldığı görülür. IV. Murat, taş yığınlarının yanına gelerek oturur. Ellerini havaya kaldırır. Askerleriyle birlikte şehitlerin ruhlarına fatiha okur, dua eder. Sonra: “Ey askerlerim, bu yığınaktaki taş sayısı verdiğimiz şehitleri gösteriyor. Anlaşılıyor ki çok şehit vermişiz. Ama Allah'a şükürler olsun ki zaferle döndük” der.

Bu taş yığınları günümüze kadar gelmiştir.

Kaynak: Van Kültür ve Turizm Envanteri III, Halk Kültürü I, Sayfa: 143

Görüntülenme Sayısı : 1009    Eklenme Tarihi : 26 Haziran 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 24 Ocak 2022 Pazartesi