­ ESKİŞEHİR KADIN DANSLARI | Kültür Portalı

Eskişehir Kadın Dansları - Eskişehir

Halk Oyunları

Eskişehir yöresi kadın dansları “Karşılıklı karşılama” türü danslardır. Yöre danslarının tümü türkülüdür. Türkü söyleyen kadınlar, danslara zilli ya da zilsiz def ile katılırlar. Bu danslar bu gün köylerde ve şehrin eski yerleşim mahallelerinde biçim farklılıkları gösterse de oynanmaktadır. Bu danslardan “Kırka Kadın Zeybeği” adlı oyun ise şöyledir. (3.2.2.)’lik ritimle oynanır. Karşılıklı dairede ve kendi çevresinde dönerek oynanır. Dansta omuz vuruşlar da kullanılır. Yörede dans “Yörük yürüyüşü” diye de tanımlanmaktadır. Sol ayak üzerinde yinelenen köşe dönüşleri dansın özgün yanıdır.

Gürsel YAKTIL tarafından derlenen dansın türkü sözleri şöyledir: Zeybek derler adına Şeker uymaz tadına Uyma dedim uymuşsun O dürzünün ardına Haydin di zeybek havası Benim ile yarin arası Kavuşuruz bayram haftası Arpa buğdaş çec olur Güzeller güleç olur Meyil verme güzele Ayrılması güç olur Haydin di zeybek havası Benim ile yarin arası Kavuşuruz bayram haftası Yörede oynanan diğer kadın oyunları ise şunlardır: Goc’öküz ‘Goc’öküzün Dizindedir Dermanı Zeybek Entarisi Kırmızı Düz Oyun ‘ Çeşmeler Yaptırdım Yoğurdum var yeşil meşil Ters Oyun Sel Önüne Söğüt Diktim Bir Sıra İndim Dereleri Yarelem Kahveyi Kavururlar Kara Kuş Gara Guşum Havada (Galtınma)

Görüntülenme Sayısı : 912    Eklenme Tarihi : 25 Aralık 2012 Salı    Güncellenme Tarihi : 29 Aralık 2021 Çarşamba