­ OSMANİYE GELENEKSEL KADIN KIYAFETLERİ | Kültür Portalı

Osmaniye Geleneksel Kadın Kıyafetleri - Osmaniye

Giyim Kuşam

Kışlık Kıyafetler

Üste Giyilenler:

• Esas Giyimin Dokuması: Başa örtülenler; ipekli beyaz baş örtüsü,tülbent veya yazma, renkli krepler.
  • Kumaş Üstü Süsleme ve İşlemeler: Geometrik ve çiçek motifleri Kullanılan Malzemeler: Gergef, kasnak, kadife, keten, çuha, sim, renkli ipek ip, kanaviçe ve kanaviçe ipleri. (Bu işte kullanılan malzeme: kanaviçe ve renkli kanaviçe ip keten yerine terekoton).
  • Altın suyuna batırılmış gümüş kemer: ucu püsküllü, sırmalı tarabulus kuşağı, sade gümüş kemer. Bu kemerlerin büyük tokası olur. Renkli ipleri kıvırarak yapılan ip kuşak. Sadece gömlek yakasına dikilen bir iki adet beyaz düğme, bele beyaz poşi.
  • İç Yelek: Mintana benzer. Yakasında çiçek motifli kanaviçe işi.
  • Ceket: İçi astarlı, pamuklu basma. Kapitone işi.
  • Önlük: Dikdörtgen şeklinde bir peştamal veya önlüktür. Eteği pilikaşe, etek üstünde iki tarafı sim ile çevrili, kanaviçe işi motifler bulunur. Bel büzgülü ve uzun kuşağı bulunup arkadan bağlanır. Kullanılan kumaş krem veya beyaz alpaka.
  • Mavi Dolama: Arkası uzun, önü kısa bir çeşit etekliktir. Pamuklu dokumadan yapılır. (Bu işte kullanılan malzeme; mini desenli mavi, pembe, sarı desenlerle karışık.) h) Kırmızı satenden yapılmış, ayak ucu büzgülü, uzun don.

İçe Giyilenler:

• İç Çamaşırları: İpek veya penyeden yapılır. Sade ve süs yoktur.
  • Mintan (Gömlek): Pamuklu ve ketenli ipek dokumadan yapılır. Yanları diz üstüne kadar iner. Etek dolamanın içine alınır. Yakasız, boğaz kısmına kanaviçe işi çiçekli motifler yapılır.

Başa Giyilenler:

• Baş Yazmaları: Beyaz fes üzerine alın açık kalacak şekilde renkli kreplerden birisi örtülür. Fes çevresine mor krep sarılır.
  • Tepelik: Beyaz fes, ipek veya ipeksiz ketenden yapılır. Üzeri sırmalı olur. Fesin üzeri beyaz tülbentle örtülür. (Feste kullanılan malzeme: Krem renkli alpaka)
  • Baş Takıları: Fesin alın kısmına gelen yere bir iki üç sıra şeklinde zenginliğe göre “Gazi” altını dizilir. Yan taraflara kulakla göz arasına gelecek şekilde ayaklı denilen altın dizilir.
  • Boyun Takıları: Ortasında beşli, kenarlarında sarı lira (Reşat) altını beşer, altışar adet dizilerek dikilir.
  • Yüz Süslemeleri: Yanaklara allık, yüzün tamamına pudra sürülür ve göze sürme çekilir.

Ayağa Giyilenler:

• Çorap: Renkli yün iple örülmüş çorap. Elle örülür.
  • Kırmızı Ayakkabı: Kırmızı gön deriden yapılır. Tabanı düz ve deri. Burun kısmı geriye ve üste doğru kıvrık, maraş ediği.

Yazlık Kıyafetler

Üste Giyilenler:

• a) Esas Giyimin Dokuması: Başa örtülenler; ipekli beyaz başörtüsü. Tülbent veya yazma, renkli krepler.
  • b) Kumaş Üstü Süslemeleri ve İşlemeleri: Geometrik ve çiçek motifli. Kullanılan malzemeleri: Gergef, kasnak, kadife, keten, çuha, sim, renkli ipek ip, kanaviçe ve kanaviçe ipleri. (Bu işte kullanılan malzeme: Kanaviçe ve renkli kanaviçe ipleri keten yerine terekoton kullanılmıştır.) İpek kadife, sim kordon, ipek, ipek keten ve ipek viskon.
  • c) Gümüş Kemer.
  • d) İç Yelek: Mintana benzer, yakası çiçek motifli kanaviçe işi.
  • e) Kolsuz Cepken: İçi astarlı, mavi ipek kadifeden yapılmış sim kordonlarla süslenmiş.

İçe Giyilenler:

• a) İç çamaşırları: İpek veya penyeden yapılır. Sade ve süs yapılmamıştır.
  • b)Mintan (Gömlek): Pamuklu ve ketenli ipek dokumadan yapılır. Yanları diz üstüne kadar inen yan uçları güllü çiçekli, motiflerle süslü, yakasız gömlek. (Bu işte kullanılan malzeme: Krem renkli ipek keten, yakasız, yanları yırtmaçlı, keten dantellerle yaka, kol ve etek uçları dantelle süslü.)
  • c) Şalvar: Mavi desenli, ayak bileğine kadar inen, arası peykli bir şalvar.

Başa Giyilenler:

• a) Baş Yazmaları: Beyaz fes üzerine fesin ön kısmı açık kalacak şekilde renkli kreplerden beyaz olanı örtülür. Çevresine diğer renkli krepler kullanılır.
  • b) Tepelik : Beyaz ipek veya ketenden yapılır. Üzeri sırmalı olur. Üç ayrı renkli krep örtüyle örtülür. (Yaptırılan fes için krem renkli alpaka kullanılır.)

Ayağa Giyilenler:

• a) Beyaz çorap.
  • b) Kırmızı Ayakkabı: Kırmızı gön deriden yapılır. Tabanı düzdür.

Takılar: İpek ipten (Gazez) örülmüş para kesesi.

Kaynak: Osmaniye İl Kültür Turizm Müdürlüğü Arşivi

Görüntülenme Sayısı : 2959    Eklenme Tarihi : 28 Ocak 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 18 Aralık 2020 Cuma