­ KAYA KARTALI | Kültür Portalı

Kaya Kartalı - Tunceli

Doğal Semboller

Kahverengi olan kaya kartalı son derece iridir. Kanatları uzun olan ve gövdesine doğru daralan kaya kartalının kuyruğu diğer kartallardan daha uzundur. Dişilerinin erkeklerine oranla biraz daha iri olduğu görülen kaya kartalının tepe ve ense tüyleri kızıla çalan açık kahverengindedir. Kanatları kavisli ve gövdeye doğru daralan kaya kartalının kuyruğu da diğerlerine oranla daha uzundur.

İri ve güçlü pençe ve gagaya sahip olan kaya kartalı, adından da anlaşılacağı gibi yüksek dağlarda yaşamaktadır. İri ve güçlü pençe ve gagasını iyi kullanan kaya kartalı; tavşan, sincap, gelengi, kızıl tilki, yılan ve kaplumbağalarla beslenmektedir. Avına yaklaşırken çok hızlıdır ve kanatlarını gövdesine yapıştırarak saldırmaktadır. Ulaşılması güç kayalıklardaki oyuk ve çıkıntılara büyük yuva yapan ve kendisi de kutsal hayvanlar sınıfında kabul edilen kaya kartalı, kutsallık atfedilen Tunceli Dağları'nın doruklarında yaşımını sürdürmektedir.

Zorunlu olmadıkça evcil hayvanlara zarar vermediği gözlemlenmiştir. Tek eşli olan kaya kartalı, yılda bir kez 42 gün süren kuluçkaya yatmaktadır. Yavrulara anne ve baba kartal birlikte bakan kaya kartalı, daha çok Munzur Dağı'nın doruklarında ve Pülümür Vadisi'nin dik yamaçlarında görülmektedir.

Görüntülenme Sayısı : 2668    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 28 Aralık 2020 Pazartesi