­ KEÇECİLİK | Kültür Portalı

Keçecilik - Iğdır

El Sanatları

Iğdır merkezde bulunan birkaç keçe ustası tarafından keçe yapımına devam edilmektedir. Keçe yaptırmak isteyenler atölyeye gelerek yünlerini tartıp keçe ustasına teslim etmektedirler. Usta öncelikle yünleri makinede tarar ve bir gün bekletir. Ertesi gün bu işler için kullanılan, telis denilen yaygının üzerine yünü keçenin boyutu ve şekline göre serer ve desenlerini yerleştirir. Daha sonra ıslatarak sardıktan sonra makine yardımıyla hassas dokumayla sıkıştırır. Saatte bir keçe açılıp kenarları ve desenleri düzeltilir ve sulanır. Bu şekilde altı defa açılıp düzeltilmektedir. Keçenin yapım aşamaları bittikten sonra kurutulur ve tekrar tartılarak sahibine verilir.