­ KIBRISCIK PİRİNCİ | Kültür Portalı

Kıbrıscık Pirinci - Bolu

Doğal Semboller

Köroğlu Dağları'ndan doğan Aladağ Çayı'nın suladığı bereketli Çeltikdere Vadisi'nde yetişen Kıbrıscık Pirinci, yüzyıllardır sadece bu yörede  300 dekarlık dar bir alanda az miktarda yetiştirilir. Yıllık ortalama üretimi 60 ton civarındadır. Lezzetini ve kalitesini Köroğlu Dağları'ndan akan kar sularından alan Kıbrısçık pirinci, yöre çiftçileri tarafından geleneksel yöntemlerle elle hasat edilir.

Kıbrıscık pirinci doğal bir ürün olduğundan serin ve kuru ortamda ve bez torbalarda muhafaza edilmeli ve pişirilmeden önce gözden geçirilip iyice yıkanmalıdır. Kıbrıscık pirincinin besleyici değeri diğer pirinçlere göre oldukça yüksektir. Kıbrıscık Pirinci 2020 yılı Ağustos ayında "Coğrafi İşaret Belgesi" alarak tescillenmiştir.

Kaynak: Bolu Halk Kültürü, Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını

Görüntülenme Sayısı : 6493    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 19 Ocak 2022 Çarşamba