­ BURDUR EVLİLİK GELENEKLERİ / KINA GECESİ | Kültür Portalı

Burdur Evlilik Gelenekleri / Kına Gecesi - Burdur

Gelenekler-Görenekler

Gelin hamamından sonra aynı günün akşamı kız evinde kına basılır. Kına gecesine çağrılan misafirler neşe içinde hazırlanan yemekleri yerler. Yemekten sonra kız ve arkadaşları tefçilerin çalıp söylediği türküler eşliğinde mahalli oyunlar oynarlar. Bu arada misafirler tarafından geline para takılır. Bu paralar daha sonra tefcilere verilir. Oyunlar oynanırken oğlan evinden kına, kuruyemiş ve çerez gelir. Kız evi de hamursuz, nokul, katmer, kurabiye, peynir, reçel gibi yiyecekler ikram eder. Geç saatlere kadar yenen bu yiyeceklerden sonra kına yakılır. Kınayı geline, teyze ve yengelerden başı bütün yani nikahlı, mutlu ve çocuk sahibi bir hanım basar.

Gelini kına basmaya getirirlerken tefçiler şu türküyü söylerler: Alsam ismini ismini Sarsam kaleme kaleme Senin güzelliğin civanım Değer cümle aleme Kına basılırken de kına türküsü söylenir. Getirin kınasın yakalım Yetmezse azca katalım Gelinin sözünü tutalım A gelin, a nazlı güzel kınan kutlu olsun Güveyi yanında sözün tatlı olsun... Diğer genç kızlar da gelinle beraber kına yaktırırlar. Daha sonra gelin arkadaşları tarafından yatırılır. Eğlence bir müddet daha devam ettikten sonra kına gecesi son bulur.

Kaynak: Ekinci, Y.1995.Burdur.

Görüntülenme Sayısı : 1928    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 01 Aralık 2021 Çarşamba