­ KONYA KEÇECİLİĞİ | Kültür Portalı

Konya Keçeciliği - Konya

El Sanatları

Konya bozkırları yüzyıllar boyu koyunculuğun merkezi olma özelliğini sürdürmüştür. Dünyada "Ankara Keçisi" olarak ünlenen "Beyaz ve Sarı Tiftik Keçisi" Konya'nın öz malıdır. En büyük yün üretim bölgesi olması, Konya'da "Keçecilik"in en yaygın meslek olmasını sağlamıştır. Keçe; yer sergisi olarak, "Kepenek" adıyla çoban giysisi olarak önemini yakın yıllara kadar korumuştur. Ama yaşam biçiminin değişmesi, sanayinin keçe yerine sunduğu yeni ve ucuz ürünler keçeciliğin yok olmaına giden yolları açmıştır.

Son yıllarda, Konya'da keçeci esnafının sayısı artık parmakla sayılır hale gelmiştir. Konya yaşlıları, yalnız zamanlarında "devri saadetlerini" bir bir hatırlarken, eski Konya keçecilerini de halâ anmaktadır. Her düğüne doğal olarak davetli, kırk lenger pilâvı yemeden kalkmayan, kırk keçeciden oluşan "Keçeci Baranaları"nı bir efsane gibi torunlarına anlatmaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 1396    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 09 Haziran 2020 Salı