­ METAL-TAŞ VE BOYNUZ İŞLETMECİLİĞİ | Kültür Portalı

Metal-Taş ve Boynuz İşletmeciliği - Yalova

El Sanatları

Merkeze bağlı Güney Köy’de Gümüş- Bakır oksit ve Boynuzdan takı yapılmaktadır. Sığır boynuzları suda kaynatılarak iç dokusundan ayrılır. Yapılacak dokuya göre dikey veya boydan boya iki parçaya ayrılarak sitrik asit, sülfürik asit karışımlı suyla kaynatılarak yumuşatılması sağlanıp, preslemeyle düzeltilir. Yapılacak takılara göre şekil çizili kıl testere ile kesilir. Bu işleme kaba işlem denir. Sonraki aşamada yapılacak şekillerin alt ve yanlarına gümüş uygulaması yapılarak kakma dediğimiz işlemlere geçilir. Kakma işlemi ile ürüne estetik güzellik verilir. Bütün kakmalara natürel mercan, firuze vb. taş 925 ayar sannel tabir edilen içi boş boru uygulanarak takı hazır hale getirilir. Polisaj ile son işlemi bitirilerek konuma hazır olur. Ürünlerde kullanılan teknik yaldız el işçiliğidir. Güneyköy’de Mehmet Atışan tarafından yapılan takılarda firma kodu T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı dösim kodu olarak mevcuttur.

Ustalara ait iletişim adres ve telefon numaraları:

• Mehmet ATIŞAN (Gümüş-Bakıroksit ve Boynuz’dan Takı) Güneyköy/Yalova Tel: 0 226 832 61 49- 0 536 773 68 35 T
  • amer HAZER (Gümüş-Bakıroksit ve Boynuz’dan Takı) Güneyköy/Yalova Tel: 0 536 573 89 45
  • Abdurrahman BULUT (Gümüş Takı) Güneyköy/Yalova Tel: 0 226 832 62 33
Görüntülenme Sayısı : 5046    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 18 Eylül 2020 Cuma