­ KONYA MİZAHLI, HİSSELİ KÜÇÜK HALK HİKÂYELERİ | Kültür Portalı

Konya Mizahlı, Hisseli Küçük Halk Hikâyeleri - Konya

Hikaye

Fasulyenin Hikayesi: Bir adam kuru fasulyeyi hiç sevmez; gördüğü yerde kaçarmış. Fasulye yüzünden memleketini terk etmiş. Yüzünü tutmuş gitmiş. Aylarca yol almış. Bir gün bir trene binmiş. Trende bir çok çuval yüklüymüş. Adam merak etmiş, yanından geçen bir adama; "Emmi, şu çuvallardaki ne?" demiş. Adam; "bu çuvallarda LOBYE var" demiş. Fasulye yüzünden memleketini terk eden adam; "Bir aç da göreyim nasıl bir şeymiş?" demiş. Adam çuvalı açmış, bizimki bir bakmış, yüzünden memleketi terk ettiği fasuyle. Aklı çıkmış "Hay eşşoğlu, adını değiştirdin ardıma mı düştün?" deyip trenden atlamış kaçmış.

Kulun Ömer Tarlasına: Vaktiyle bir köyde Ömer isimli bir çiftçi varmış. Bu çiftçi herkesten daha ziyade kendini düşünür, aç gözlü birisiymiş. Her zaman hava kararıp, gökyüzü bulutlanıp yağmur yağmaya başladığı zaman gökyüzüne bakarak yağan yağmurlara; "Kulun Ömer tarlasına" dermiş. Bir gün tarlasına varmış, bakmış ki her taraf deniz gibi su içerisindeymiş. O zaman yaptığı hatanın büyüklüğünü anlamış. Yağmur yağarken; "Cümle alem tarlasına" demeye başlamış. O zaman yağmurlar bütün tarlalara eşit miktarda yağmaya başlamış. Ömer'de herkesin iyiliğini isteyen bir adam olmuş.

Yüz Koyunun Hesap Hikayesi: Bir ağanın yüz goyunu varmış. Bu yüz goyuna bir çoban dutmuş. Çoban devrüsügün koyuna gitmiş. Daha sonraki gün çoban elinde bir deriyinen çıka gelmiş. Ağası: "Ne oldu oğlum?" demiş. Çoban: "Ağam yağmur yağarken gök çatladı. Yetmiş ikisinin ödü patladı. Yirmisini verdim kasaba. Onunu goyma hesaba. Birisini canavar yedi, derisini getirdim sana" demiş. Ağası: "Allah belanı versin" demiş ve orada bulunan yoğurt çömleğini çobanın kafasına geçirmiş. Çobanın ağzı yüzü yoğurda batmış. Çoban: "Yarabbi şükür, bu işden de yüzümün akıynan çıkdım" demiş.

Göz Kamaştıran Güneş Hikayesi: Giretliler; Konya'ya giderken sabah doğan güneş gözlerini kamaştırır, yollarına güçlükle giderlermiş. Konya'dan Giret köyüne giderken de ikindi batan güneş yine gözlerini kamaştırırmış, yollarına zorlukla devam ederlermiş. Gitmiş, Mulluoğluna söylemişler. O da: "İkindin Giret Köyü'nden çıkın, güneş ışığı arkanızdan vurur. Sabah Konya'dan çıkın doğan güneş ışıkları arkanızdan vurur" demiş. Hakikaten bundan sonra rahat etmişler ve Mulluoğlu'na duada bulunmuşlar.

Kaynak: Küçükbezirci, S. Kasım 2009. Konya Halkbilimi Folklor Güldestesi. Konya, Bahçıvanlar Basım San. A.Ş.

Görüntülenme Sayısı : 12881    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 04 Haziran 2020 Perşembe