­ MOR ÜZÜM | Kültür Portalı

Mor Üzüm - Antalya

Doğal Semboller

Asmagiller familyasından bir meyve olan ve anavatanı Ön Asya olan üzüm, insanoğlu tarafından yetiştirilen en eski meyvelerden birisidir. Mutfak kültürü açısından çok önemli bir yere sahip olan üzüm ayrıca halk hekimliğinde de karşımıza çıkar. Tarihsel süreç içerisinde birçok din ve inanç tarafından kutsallaştırılan üzüm aynı zamanda sanatsal ve kültürel bir semboldür. Antalya’da yetişen ve halk arasında “Mor Üzüm” olarak adlandırılan üzüm çeşidi adeta Antalya ile özdeşleşmiş ve simgesi haline gelmiştir.

Mor üzüm, rengi mor, sulu, lezzetli, iri taneli ve birden fazla çekirdekli bir üzüm türüdür. Genellikle sofralık olarak tüketimi gerçekleştirilir. Halk ekonomisi açısından önemli bir yer işgal eden ve yöre halkı tarafından sevilerek tüketilen “Mor Üzüm” halk kültürünün çeşitli ürünlerinde de karşımıza çıkabilmektedir.

Antalya’nın Mor Üzümü Türküsü:

Antalya'nın mor üzümü Severler boyu uzunu İmamın küçük kızını Sarsam ne zaman, ne zaman Sersem ne zaman, ne zaman Saran kollar yorulur mu bir zaman Seren kollar yorulur mu bir zaman Antalya'nın kuyuları Çayır çimen kıyıları Ardan gelir dayıları Sarsam ne zaman, ne zaman Sersem ne zaman ne zaman Saran kollar yorulur mu bir zaman Seren kollar yorulur mu bir zaman Antalya'nın altı bakır Atlar gelir şakır şakır Serdiğimin gözü çakır Sarsam ne zaman, ne zaman Sersem ne zaman, ne zaman Saran kollar yorulur mu bir zaman Seven kollar yorulur mu bir zaman.” (Derleyen ve Notaya Alan: Neriman Tüfekçi Kaynak Kişi: Hüseyin Balkan-Nimet Balkan)

Görüntülenme Sayısı : 5199    Eklenme Tarihi : 08 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 16 Eylül 2021 Perşembe