­ MÜRŞİT | Kültür Portalı

Mürşit - Tunceli

İnanışlar

İnançsal yapının görev dağılımının başında yer alan kişidir. Aynı zamanda mürşit, inancın kontrol mekanizmasının başında yer alır. Mürşit, eğiten, irşat eden, aydınlatan anlamlarında kullanılır. Mürşit, Hz. Muhammed’in soyundan gelmeli, yani mürşit, seyidi saadet evladı resul olmak zorunluluğuyla birlikte ahlaki ve ilimsel anlamda da donanımlı olmak zorundadır.

Mürşit, eline, diline, beline sahip olma koşuluyla birlikte; dört kapı, kırk makamdan haberdar olmalıdır. Mürşit, sorunların çözüm bulduğu kesinleştiği üst mahkemedir. Mürşit, nübüvvet makamının yani Hz. Muhammed’in temsil edildiği makamdır. Bu makam zirve noktadır. Mürşit, tasavvufsal zeminde derin manalar kazanarak kutsasiyeti artan maneviyatın kutup noktasıdır.

Görüntülenme Sayısı : 715    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 31 Ocak 2022 Pazartesi