­ MUTAFLIK | Kültür Portalı

Mutaflık - Afyonkarahisar

El Sanatları

Keçi kılını ip haline getirerek dokuyan, çeşitli ürünler elde eden esnafa mutaf denilmektedir. Keçilerden kesilen kıllar renklerine göre gruplandırılır ve atılırak kabartılır. Atılan kıllar çark adı verilen eğirme işleminden geçirilir ve bükülerek ip haline getirilir. İpler mutaf tezgahında dokunur. Afyonkarahisar’da mutaflar dokumanın zemininde daha çok siyah rengi tercih etmişlerdir. Zemin üzerine beyaz, gri ve kahverengi ip kullanarak dikine şeritler dokumuştur. Şeritlerle birlikte kaz ayağı, kuş gözü ve sıçan dişi motifleri kullanılmıştır. Bu dokumalar dayanıklı olması nedeniyle heybe, çuval, at torbası olarak yük taşıma da tercih edilmiştir. Afyonkarahisar’da Mutaflar Sırası olarak anılan bugünkü Uzun Çarş'ıda 1933 yılında 8 adet mutaf ustası varken, 1950’li yıllardan sonra mutaflık sanatı yok olmaya başlamış ve günümüze kadar ulaşamamıştır.

Görüntülenme Sayısı : 2385    Eklenme Tarihi : 05 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 04 Ocak 2021 Pazartesi