­ EDİRNE NAZAR İNANÇLARI | Kültür Portalı

Edirne Nazar İnançları - Edirne

İnanışlar
  • Nazardan korunmak için kurşun dökülür yahut kapılara nal çakılır. Yeni inşa edilmiş binayı nazardan korumak için evin görünecek yerine sarımsak, mavi boncuk, çocuk ayakkabısı vs. asılır.
  • Küçük çocuk nazar alırsa, ateşe çörek otu atılıp tütsü yapılır. Tütsü yapan: “Çörek otu kara, ben kara, Ben boyamadım kendi kara, Kem dilden, kem sözden, Mavi gözden, yeşil gözden, kara gözden, Nazar değdi ise, çatlasın patlasın, Kaf Dağı’nın ardına atlasın.” deyip çocuğu dumanda tütsüler. Bunun yanında kırk bir tane çörek otu sayılıp bir bezle bağlanarak çocuğun omzuna konursa nazar değmeyeceğine inanılır.
  • Nazar için en çok kullanılan yöntem ise çocukların okutulmasıdır. Çocuğu nazardan korumak için, üç İhlas ile bir Fatiha süresi okunur ve “nazar bunun ruhuna” denilir.
  • Çocuğu nazardan korumak için hasıra su dökülüp yüzü elin tersiyle üç kez sıvazlanır.
  • Eğer çocuğa çok dikkatli bakılıp ve “gözleri kara kara” denilirse ona nazar değeceğine inanılır.

Kaynak: 81 İlde Kültür ve Şehir: Edirne, 2013 İstanbul.

Görüntülenme Sayısı : 941    Eklenme Tarihi : 08 Eylül 2017 Cuma    Güncellenme Tarihi : 05 Ocak 2022 Çarşamba