­ NAZARLIKLAR | Kültür Portalı

Nazarlıklar - Konya

İnanışlar
  • Mavi Boncuk: Küçük çocukların ellerine dizilir, takılır. Omuzlarının bir tarafına dikilir.
  • Gök Boncuk: Yuvarlak veya köşeli bir boncukdur. Ortası siyah kenarları lacivert, açık mavi dairelerle çevrilidir. Nazarı karşılar.
  • Yüzerlik: Bu ot tohumu evlere örülerek asılır. Ceplere tane olarak konur. Nazarı karşılar.
  • Eski Pabuç: Yeni yapılan evlere nazar değmemesi için evin bir tarafına asılır.
  • Kaplumbağa Kabuğu: Ölmüş kaplumbağa yavrularının kabukları çocuk beşiklerine, evlere asılır, nazarı karşılar. YUMURTA KABUĞU İçi boş yumurta kabuğu çiçeklere asılır, nazarı karşılar.
  • Dağdağan(bir tür çitlembik ağacı): İnce inde dalından küçük küçük kesilir bir ipe veya tele dizilir. Hayvanların boynuna, çocukların beşiklerine asılır. Nazarı karşılar.

Kaynak: Küçükbezirci, S. Kasım 2009. Konya Halkbilimi Folklor Güldestesi. Konya, Bahçıvanlar Basım San. A.Ş.

Görüntülenme Sayısı : 3727    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 09 Haziran 2020 Salı