­ KIRKLARELİ NİNNİLERİ | Kültür Portalı

Kırklareli Ninnileri - Kırklareli

Ninni

Ninniler, annelerin çocuklarını uyutmak için söyledikleri türkülerdir. Ninni, çocuğun altı temizlenip karnı doyurulduktan sonra yüksek sesle başlanıp, çocuğun uyumasına doğru alçalan bir sesle söylenir. Kırklareli ve çevresinde söylenen ninnilere bir örnek:

Kara kazan kaynıyor ocakta Küçük maksum ağlıyor salıncakta Annesi yok meme versin kucakta Uyu yavrum uyu, ben sana hayran olayım. Senin için sütanneler bulayım. Yavrum annenin adı Münevver’dir Münevver Öyle nazik teni nasıl kara yere gömerler Ben ölürsem yavrum seni döverler Uyu yavrum uyu ben sana hayran olayım Senin için sütanneler bulayım. Bir Cuma günü çıkardılar halaya Müjdeciler gitti Cennet-i Âlâya Ninni yavrum ninni uykuna hayran olayım Bugün için sana sütanneler bulayım.

(NOT: Önceleri bayramlarda çok silah atılırmış. Bu çocuğun annesi de bayram halayında oynarken vurulmuş. Babası da bu ninniyi söyleyip çocuğu uyuturmuş.)

Kaynak: Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Araştırmacısı Zekeriya Kurtulmuş tarafından derlenmiştir.

Görüntülenme Sayısı : 2847    Eklenme Tarihi : 13 Haziran 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 20 Ekim 2020 Salı