Bursa Ölümle İlgili Adet ve İnanışlar - Bursa
Gelenekler-Görenekler
Bursa da ölüm karşısında gösterilen davranışlar çeşitlilik gösterse de yapılan etkinlikler aynı motif etrafında gerçekleşmektedir. Ölen kişi karnı şişmesin diye üzerine bıçak konur. Çenesi bağlanır ayaklarının iki başparmağı bez ile bağlanır, uzaktan gelecek yakının varsa bir gece bekletilir Ölü yıkayıcı çağrılarak ölüye abdest aldırılır. Kefene sarılır, tabuta konur ve camiden sala okutulur. Belirlenen saatte cenaze namazı kıldırılır, helalliği verildikten sonra tabut alınır, mezarlığa götürülür, tabuttan çıkarılarak mezarlığa konulur. Mezar kapatıldıktan sonra bir ibrikle mezarın üzeri sulanır, daha sonra bu ibrik mezarın üzerinde bırakılır.
Mefta gömüldükten sonra cenaze evinde un helvası kavrularak gelenlere dağıtılır, ayrıca mezarı başında da ölü gömüldükten sonra helva ekmek veya pide dağıtılır. Akşamdan itibaren evde Tebareke ve Yasin duaları okunmaya başlanır. Bir hafta boyunca evde Kur’an okutulur. Yedi günün sonunda evde pilav, et veya pide dağıtılır. Bir hafta boyunca caneza evine komşuların yemek getirmeleri, ölü evine gelenlerin ise yemek yemeleri adetler arasındadır. Ölümün kırkıncı gününde ev de veya camide mevlit okutularak şeker ve lokum dağıtılır. Kırk mevlidinden sonra elli iki mevlidi yapılır. Buna akraba ve komşular çağırılır, pilav ve ayran dağıtılır. Ölen kişiden bahsederken rahmetli diye anılır, taziyeye gelenler “ölenle ölünmez” “Allah geride kalanlara ömür versin” “Allah o yattıkça evlatlarına ömür versin” gibi dileklerde bulunurlar. Mezarlar hıdrellezlerde, bayramlarda ziyaret edilir.
Kaynak: ÇINAR. A.ABBAS (1985) HALK Edebiyatı Çalışması (Yazılı olarak çalışılmıştır) Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü halk Kültürü Arşivi
Görüntülenme Sayısı :
1903
Eklenme Tarihi :
23 Ocak 2013 Çarşamba
Güncellenme Tarihi :
10 Ocak 2022 Pazartesi