­ BURSA EVLİLİK GELENEKLERİ / KÖY DÜĞÜNÜ | Kültür Portalı

Bursa Evlilik Gelenekleri / Köy Düğünü - Bursa

Gelenekler-Görenekler

Düğünden 15–20 gün önce düğüne davet başlar. Köy içindekiler köyden bir kişi tarafından düğün ve kına ekmeği, mendil veya şeker ile çağrılır. Bu çağırmaya oku denir. Düğün sabahı köyün gençleri ve oğlanın komşuları birer yük odun ve çıra getiriler. Getirilen odun ve çıralar gece eğlentisinde ve yemek pişirmede kullanılır. Bütün misafirler daha gelmeden önce oğlanın yakınları ve komşuları tarafından paylaşılır. Bu gece çalgıcılar köy halkının eğlendirmek için çalarlar. Çalgıcıların kullandıkları çalgılar keman, cümbüş, klarnet, darbuka, davul ve zurnadır.

Cumartesi öğleden sonra, köy dışından misafirler gelmeye başlar. Çalgıcılar ve damadın bir arkadaşı gelen misafirleri karşılar. Çalgıcılar, misafirlerin isteğini yerine getirirken misafirlere sofralar kurulur. Pazar günü öğleye kadar sohbet edilir ve eğlenilir. Öğle namazından sonra oğlan evinden çalgılarla kız evine doğru hareket edilir. Bu arada çeşitli yarışmalar yapılır ve oyunlar oynanır. Bütün bu işlemler devam ederken oğlanın annesi ve babası gelini çıkarmaya kız evine giderler. Ama gelinin arkadaşları gelini bir odaya kapatarak “Kapı parası” isterler. Oğlan tarafı istenilen parayı ödeyerek gelini çıkarırlar. Gelin evden çıkarken annesinin ve babasının ellerini öper. Sokak kapısından çıkmadan gelinin babası kırmızı bir kurdeleyi gelinin beline bağlar ve çözer. Bu üç defa tekrar edilir. Bağlanılan bu kurdeleye yörede “Gayret Kuşağı” denir. Gelin arabaya bindirilerek oğlanın babası gelin arabasının etrafındakilere şeker, çerez ve bozuk para serper. Bu sırada gelinin erkek kardeşi ve akrabası arabanın önüne geçerler, toprak bastı parası isterler. Bu para ödendikten sonra araba hareket eder.

Düğün alayı oyunlar oynanarak oğlan evinde doğru yürünmeye başlar. Oğlan evine ulaşılınca gelin inmeden hoca dua eder. Gelin alınmaya gidildiğinde damat “Sağdıç” denilen arkadaşıyla oturur, konuşup tıraş olur ve giyinir. Sağdıç, evli kimseden olur. Damada düğün boyunca uyması gereken gelenek, görenek ve kurallardan bahseder. Damat, sağdıcı ile birlikte yatsı namazına gider. Yatsı namazından sonra damat tekbirlerle evinin önünü getirilir. Giriş kapısının önünde hoca dua eder ve damat arkadaşlarının yumruklamasıyla beraber yakınlarının elini öperek gerdeğe girer.

Damat pazartesi sabahı sağdıcıyla sabah namazından sonra bütün cemaatle tebrikleşir. Eve gidip eşiyle babasının, annesinin ve orada bulunan büyük olanların ellerini öper. Öğleye kadınlar, kızlar toplanıp çalar söyler oynarlar. Buna bu yörede paça denir. Paçaya gelenlere, yakınlıklarına göre tülbent, yemeni, çorap gibi hediyeler dağıtır. Ertesi gece oğlan tarafı kız tarafına gider. Burada damada ayrı bir sofra ile özel yemekler gelir. Sofrada yumurtanın bol olması çok sevildiğine işarettir. Damat kız tarafına ziyarete geldiğinde ayakkabıları saklanır bahşiş almadan verilmez.

Görüntülenme Sayısı : 5758    Eklenme Tarihi : 07 Mayıs 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 25 Kasım 2021 Perşembe