­ PEŞKİR / HAVLU | Kültür Portalı

Peşkir / Havlu - Konya

El Sanatları

Konya kadınının el emeği-göz nuru, renk bilgisi, desen zarifliği, sanatçılığının ancak ve ancak bir büyük koleksiyon kapsamında "Konya Gelin odalarına çakılan çehiz"de kavranabilir. Kadim Konya mahalleleri Araplar, Sedirler, Aksinne, Türbeönü, Çaybaşı, Meram'ın eski evlerinde kurulu dokuma tezgâhlarında, Konya'ya özgü iplik dokuması "Peşkir"ler üstüne simlerle, renkli ipek ipliklerle yapılan işlemeler, "Gelin Odaları"nda bir karış duvar-tavan bırakılmadan çakılır.

Her örtünün kenarına yüzlerce çeşit "Tentene"ler dikilir. Dolap açıklıkları tümden el işi çarşafların, duvar yastıklarının üstünü yekpare kaplayan "Ev dolamaları"nın ipliği, boyaması, dokunması Konya kadınının elinden çıkmıştır. El tezgâhlarında dokunan gömleklere zor ulaşılır bir ustalıkla verilen "tatlı buruşukluk" ancak Konya'ya özgüdür. Gelinlerin "Cehiz Sandıkları" güveyi için; "Gayınna-Gaynata" için "Gıvratma Göylekler"le doludur.

Görüntülenme Sayısı : 716    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 06 Ocak 2022 Perşembe