­ RIBES / IŞGIN | Kültür Portalı

Rıbes / Işgın - Tunceli

Doğal Semboller

Farklı adlarla da bilinen ışgın Tunceli'ler tarafından Rıbes olarak bilinmektedir. Yüksek dağların yamaçlarında doğal olarak yetişen ışgına Dağ Muzu da denilmektedir. Ekşimsi bir tadı olan ışkının eni 1-4 cm boyu 75 cm kadardır. Bu nedenle bölgede uzun insanları anlatmak için de rıbes ifadesi kullanılır. Üzerindeki kabuğumsu tabaka soyularak yenilen ışgın kaynatılarak da tüketilebilir. Sağlık hizmetlerinin yaygınlaşmadığı dönemlerde yöre halkı bölgede yetişen birçok bitki gibi ışgını da ilaç gibi kullanmıştır. Taze olarak çiğ yenen ışgının bağırsak ve mide rahatsızlıklarını giderdiği söylenmektedir. Kökü kurutulup kaynatılmış ışgın şeker hastalarına iyi gelmektedir. Ayrıca romatizma ve yüksek tansiyona iyi gelen ışgının kurutulup öğütülmüş halinin yoğurtla karıştırılıp yüze sürülmesi halinde sivilce ve lekeleri temizlediği söylenmektedir.

Görüntülenme Sayısı : 1915    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 15 Aralık 2021 Çarşamba