­ SARAÇLIK | Kültür Portalı

Saraçlık - Afyonkarahisar

El Sanatları

Saraç; “Eyer ve başka at takımları yapan. Meşin üzerine sırma ve ipek işleyen. Meşinden her türlü eşya yapan” şeklinde tanımlanır. Afyonkarahisar’da deri salıncak, eyer ve at takımlarını yapan saraç esnafı mesleklerini Saraçlar Çarşısı’nda sürdürmüştür. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Afyonkarahisar’ı anlatırken “Saraçhanesi mükemmeldir. Köselesi meşhurdur. Gönleri değirmenden pamuk gibi çıkar” demektedir.

Deri salıncak bebeğin uyku saatlerinin vazgeçilmezi olmuştur. En az 100 yıllık mazisi olan deri salıncaklarda keçi derisi (sahtiyan) kullanılır. Tabakhanede işlenerek siyaha boyanan keçi derisi salıncağın ana gövdesi ve kulplarında, koyun derisi (meşin) ise pervazlarında kullanılır. Derinin arkasına salıncağın daha dayanıklı olması için kanaviçe çuvalı yapıştırılır. Salıncağın işlemelerinde pamuk ipliği ve kılıbıdan kullanılmaktadır. Günümüzde işlemeli deri salıncak yapan 1-2 usta kalmıştır. Saraçlar tarafından yapılan eyer ve at takımlarına duyulan ihtiyaç azaldıkça saraçhane sayısı da azalmıştır. Bugün 5 adet saraç mesleklerini sürdürmektedir. Saraçlar Çarşısı adı hala kullanılmaktadır. Saraç kelimesi merkez ve ilçelerdeki ailelere de soyad ve lakap olmuştur.

Görüntülenme Sayısı : 1579    Eklenme Tarihi : 05 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 20 Ekim 2021 Çarşamba