­ SARAÇLIK | Kültür Portalı

Saraçlık - Erzurum

El Sanatları

Saraçlık; araba koşumları, binek veya çeki at takımları, eyer, semer gibi bütün takımların deri ve meşinden olan kısımlarını yapma ve tâmir etme zanaatıdır. Meşin ve deriden çeşitli eşyâlar yapanlara saraç, bu sanata ve işe saraçlık; bu şekildeki sanat sâhiplerinin toplu hâlde bulundukları yerlere saraçhane ismi verilmektedir. Çok eski çağlarda, Lidyalılar tarafından ortaya çıkarılan saraçlık, Orta Asya Türkleri'nde zirveye ulaşmıştır. Türkler hayatlarını at üstünde geçirdikleri için, saraçlık sanatına çok önem vermişlerdir. Türklerin işlemeli olarak yaptıkları at takımları, ayaklarına giydikleri yanları postlu ve süslü yumuşak çizmeleri târihe geçmiştir. Saraçlıkta; kösele, deri, ağaç, demir, saç, bez, kaya, kıl ve kıtık gibi çeşitli maddeler kullanılmaktadır. Erzurum'da Gürcü Kapı Mahallesi’nde bulunan saraçhanede günümüzde yalnızca iki saraç bulunmaktadır.

Kaynak: Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 3163    Eklenme Tarihi : 25 Nisan 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 01 Ekim 2021 Cuma