­ SAYA GEZME / DAVARIN YÜZÜ | Kültür Portalı

Saya Gezme / Davarın Yüzü - Sivas

Oyun

Koç katımından yüz gün sonrası kış yarısıdır. Koyunların karnındaki kuzular tüylenmiştir, bu nedenle köylüler “Yüzü yetti, tüyü bitti” derler. Bu günü kutlamak için köy delikanlıları bir hafta önceden hazırlığa başlar. Kendi aralarında daha önceki yıllarda olduğu gibi iş bölümü yaparlar. Bir gelin, bir ihtiyar (sakallı, kambur), iki arap, deve yapmak için aynı boyda iki delikanlı ve ikisinin arasında uzun boylu üçüncü delikanlı...ve bunları çeken kısa boylu bir deveci… Bunların hepsi erkek ve özellikle delikanlılardan oluşur. Gelin, ihtiyar adamın karısıdır. Delikanlılar her girdiği evde gelini kaçırmak isterler. İhtiyar da “Karımı kaçırıyorlar!” diye feryadı basar. Ellerindeki kamçı ve zincirlerle delikanlılara saldırır. Delikanlılar bu arada hayli dayak yer. Gelin, girdiği evlerde büyüklerin ellerine uzanır. Öperken, önceden hazırladığı iğneyi yavaşça batırır. Canı yanan yerinden sıçrar. Bu durum kahkahalara ve gülüşmeye yol açar.

Kaynak: Kutlu ÖZEN, Sivas Yöresinde Geleneksel Bayramlar ve Toplu Törenler

Görüntülenme Sayısı : 2424    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 21 Aralık 2020 Pazartesi