­ SEMERCİLİK | Kültür Portalı

Semercilik - Afyonkarahisar

El Sanatları

Semer; yük taşıma amacıyla eşek, katır ve beygir gibi binek hayvanlarının sırtına yerleştirilen binicinin üzerine oturduğu oturaktır. Semer, palan ve eyer aynı amaçlarda kullanılır ve ölçüleri bakımından farklılık gösterir. Semer yapımında iskelet oluşturma, iskeletin doldurulması ve kaplama aşamaları gerçekleştirilir. İskelet sert dokulu ağaçtan yapılır. İskeletin üstü sazla doldurulur. Sazların üzeri talis çuval ile örtülerek dikilir. İskeletin altı keçe, üstü deri ile kaplanır. Kaplanan semere ponpon ve püskül takılır. Çeşitli nakışlarla süslenir. Semerciler Çarşısı’nda 1933 yılında 4 adet semerci varken günümüzde hiçbirine rastlanmamaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 2697    Eklenme Tarihi : 05 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 07 Aralık 2020 Pazartesi