­ BİTLİS SÜNNET GELENEKLERİ | Kültür Portalı

Bitlis Sünnet Gelenekleri - Bitlis

Gelenekler-Görenekler

Hayatın dönüm noktalarından biri de sünnet olayıdır. Sünnetin genelde çocuk yürümeye başladıktan sonra yapılması uygun görülür. Sünnet önceleri yaz aylarında Siirt'den Bitlis'e gelen gezgin sünnetçiler tarafından yapılırken günümüzde hastanelerde doktorlarca yapılan sünnetler artmıştır. Sünnet günü belirlenince çocuklar için fistan dikilir, lokum alınır ve kirve belirlenir. Komşu ve akrabalara haber verilir.

Sünnet günü yere bir yastık atılır. Kirve çocuğun bacak altlarından kollarını geçirmek süreti ile çocuğun bileklerinden tutar ve yanlara doğru açar. Salavat getirilerek sünnet yapılır. Sünnet esnasında çocuğun ağlamaması için ağzına lokum konularak ağzı tatlandırılmaya çalışılır ki bu usulde boğulma tehlikesi olduğu için sünnet anında lokum yedirme kısmen kalkmıştır.

Sünnet bittikten sonra çocuk yatağına alınır, yere serilen sünnetçinin mendili üzerine hane halkı ve misafirler bahşiş atarlar. Daha sonra yemekler yenilir. Çalgı (davul, zurna, def veya saz) eşliğinde türküler söylenip oyunlar oynanır. Sünnet düğününe katılanlar hediyelerle gelirler. Sünnetçi sünnetten sonra iki üç kez pansuman amacı ile eve gelerek pansuman yapar. Sünnette kirvelik önemli bir konu olup kirve olan kişi çocuğun masraflarını karşılar. Aile ile kirve arasında sıkı dostluk bağları kurulur.

Görüntülenme Sayısı : 1435    Eklenme Tarihi : 24 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 24 Kasım 2021 Çarşamba