­ EDİRNE SÜNNET GELENEKLERİ | Kültür Portalı

Edirne Sünnet Gelenekleri - Edirne

Gelenekler-Görenekler

Uzun yıllar Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapmış Edirne’de sünnet törenleri adeta bir bayram havasında geçmektedir. Özellikle Şehzadelerin sünnet törenlerinde halktan binlerce çocuğun da sünnet edildiği “Sur’i Hümayun” adı verilen düğünler daha geniş bir toplumu da ilgilendirdiği için daha coşkulu kutlamalara sahne olmaktaydı.

Edirne yöresinde erkek çocuklarının sünnet yaşı 5-12 arasında değişmektedir. Bu süre içinde sünnetine karar verilen çocuğun yanında horoz kesilir, kanından alnına sürülür. Düğünden bir gün önce de tepsi içine hazırlanan kına, üzerine mumlar dikilerek, düğünlerde olduğu gibi büyük sofalarda gezdirilir ve sünnet çocuklarının önüne getirilir. Kına, sünnet çocuklarının parmak uçlarına yakılır. Avucunun ortasına konan bir parça kınanın üstüne annelerin yapıştırdığı para ile birlikte eller sarılır ve sabaha dek kalır. Sabahleyin mahallenin en düşkünü, en yoksul hanımı sünnet çocuklarının ellerindeki sargıları hayır dua ile açarak paraları alır.

Düğün günü çocuklar, mahalleli, diğer erkek ve kız çocukları faytonlara bindirilerek, “Alay” denilen bu grup neşe içinde tur atarlar. Bu arada evde mevlit okunur. Lokma, şeker, şerbet dağıtılır ve ikindiye doğru çocuk sünnet edilir. Yataklarında dinlenmeye çekilen çocukları oyalamak için çalgılarla eğlenceler yapılır. Sünnet törenleriyle ilgili bir diğer önemli etkinlik de “sünnet yatağı” dır. Sünnet çocuğunun ailesi ve akrabaları tarafından getirilen çeşitli hediye ve süslemelerle oluşturulan sünnet yatağı, çocuğu eğlendirmenin yanında sosyal ilişkileri de kuvvetlendiren önemli bir araçtır. Akrabalık ve komşuluk kavramlarını en üst düzeye çıkaran sosyal bir olgudur aynı zamanda.

Kaynak: 81 İlde Kültür ve Şehir: Edirne, 2013 İstanbul.

Görüntülenme Sayısı : 2135    Eklenme Tarihi : 07 Eylül 2017 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 12 Kasım 2021 Cuma