­ TABAKLIK (DEBBAĞLIK) | Kültür Portalı

Tabaklık (Debbağlık) - Afyonkarahisar

Geleneksel Tiyatro

Debbağ kelimesi deri terbiye eden, sepici, tabak anlamındadır. Debbağlık ise deriyi terbiye ederek işlenmeye hazır hale getirme mesleğidir. Tabaklığın Afyon’da ne kadar geniş bir alana sahip olduğunu Evliya Çelebi Seyahatname”sinde; “100 dükkan tabakhanesi vardır. Bu tabaklar şehrin yukarısında Mevlevihane yakınında derenin iki tarafında bir derbend yerdedir.” demektedir.

Afyon coğrafi konum bakımından büyükbaş hayvan yetiştirmeye elverişlidir. Bu nedenle tabaklar öküz, manda ve inek derilerini işler. Hayvan derilerinin işlenmesinde suya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle tabaklar hamam çevresinde yer almaktadır. Afyon’daki en eski hamamlar arasında Tabakhane Hamamı da bulunmaktadır. Tabaklanan deriler saraçların, yemenicilerin, semercilerin elinde hayat bulmuştur.

Kubbeli Camii yakınındaki sokak adının Tabakhane olması, Emirdağ’da bir köy adının Tabaklar olması bu mesleğin ilçe ve köylerde de yapıldığını göstermektedir. 1671 yılında 100 adet tabakhane varken, 1933 yılında Afyon Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı esnaf cemiyetlerinde 5 adet tabakhane olması ve günümüzde hiç bulunmamaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 6615    Eklenme Tarihi : 05 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 23 Ekim 2020 Cuma