­ TAHTACILAR | Kültür Portalı

Tahtacılar - Mersin

Gelenekler-Görenekler

Taşeli yöresinde tahtacılar da yaşamaktadır. Silifke (Kırtıl) Bahçe obası, Mut Köprübaşı, Kumaçukuru, Sinamış, Ermenek, Anamur Bozyazı (Bahçeyokarısı) ve Gür (Sarıkavak) Tahtacıları başlıcalarıdır. Tahtacılar daima ormanlarda yaşarlar. Üç beş katırları ve merkepleri vardır. Yegane sermayeleri bu hayvanlarla baltaları ve bıçkılarıdır. Mersin Kızılkaya’da yapılan söyleşide bir tahtacı erkeği şöyle aktarmıştır: “15-16 yaşındayken ikrar verdiğimiz, dedelerimizin verdiği nasihatten çıkmamaya, eline, beline, diline deyi yemin ederdik. “İkrarın var mı, yok mu” derlerdi. Bir adam “ikrarım var” derse söylediğine de inanırlardı. “İkrarım yok” dedi mi “yularsız eşeğe benzer” derlerdi."

Kaynak: Hilmi Dulkadir, Mersin Kızılkaya Tahtacılarından Derlemeler. İçel Kültürü 2 (22) Haziran 1992. 14 s.

Görüntülenme Sayısı : 1368    Eklenme Tarihi : 26 Ocak 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 10 Aralık 2021 Cuma