­ TAŞ SAC YAPIMI | Kültür Portalı

Taş Sac Yapımı - Bartın

El Sanatları

Bartın İli, Kurucaşile İlçesi'nin, Karaman Köyü'nde, zorlu bir emeğin ürünü olan, kullanım aşamasına gelene kadar sabır, emek ve güç isteyen taşın sac olma hikayesi… Ekmeğini taştan çıkaran ustaların ekmek kapısı… Dağdaki kayalıklardan pergel, muş (çivi) gibi çeşitli aletlerle koparılan, taş sac ustasının sırtında dağdan indirilen, atölyeye getirilen ve son şeklini ustanın elinden alan taş sac, yüzde 40 kil, yüzde 60 cam karışımı olan özel bir yapıya sahip taştan yapılmaktadır.

Son şekli verilen taşın neminin alınması için ağır ateşte kurutulup, yağlanarak kullanıma hazır hale getirilmektedir. Ekmek, balık gibi yiyeceklerin pişirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Ustalar, sacın uzun ömürlü olması için suyla temasının engellenmesi gerektiğini söylemektedirler. Aşağı yukarı 300 yıllık bir geçmişe sahip olan bu meslek, günümüzde 6-7 kişi tarafından sürdürülmektedir. Yeni ustalar yetişmediği için bu meslek kaybolmaya yüz tutmaktadır. Gelecek kuşaklara aktarımı sağlanamama tehlikesiyle yüz yüzedir.

Görüntülenme Sayısı : 14834    Eklenme Tarihi : 07 Ocak 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 08 Eylül 2020 Salı