­ TAVAS ZEYBEĞİ | Kültür Portalı

Tavas Zeybeği - Denizli

Halk Oyunları
Tavas Zeybeği çeşitli düğün, festival vb toplantılarda oynanan yöreye has halk danslarından biridir. Ezgisi, kıyafetleri genel zeybek oyunlarına benzemekle birlikte, Tavas Zeybeğinin kendine has ezgi unsurları ve ağır figürleri bu oyunu diğerlerinden farklı kılmaktadır. Tavas, Kale, Acıpayam yöreleri başta olmak üzere Denizli il genelinde uygulanmaktadır. Efe denildiği zaman akla gelen ilk oyun “zeybek” tir. Dilden dile, kuşaktan kuşağa geçen bir direniş, haksızlığa karşı çıkan, efelerin öyküsüdür, Denizli’nin farklı yörelerinde yaşatılmaya devam eden, adı ile özdeşleşen bu halk oyunu Denizli’de Tavas Zeybeği olarak bilinmektedir. Kendine has ezgisi, kıyafetleri ve ağır figürleri ile kökeninde efelerin kahramanlığını anlatır. Efenin heybeti, asaleti, gururu ve mertliği, Denizli Zeybeği’nde yapılan her figürde yeniden hayat bulur. Asil duruş Denizli Zeybeği’nin etkileyici hikâyesiyle bütünleşince seyrine doyum olmaz bir oyun ortaya çıkar.
Görüntülenme Sayısı : 3372    Eklenme Tarihi : 02 Ekim 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 02 Ekim 2014 Perşembe