­ TEKE OYUNLARI | Kültür Portalı

Teke Oyunları - Antalya

Halk Oyunları

Genellikle türkülü danslardır. Bu danslar boğaz havaları da denen, Teke havaları ile oynanmaktadır. Teke oyunları genellikle uzun hava denen guval (gurbet havası) ile başlar. Teke oyunlarının en önemlilerinden, tanınmışlarından, sevilenlerinden biri Teke Zortlatması’dır. Oyunlar çok hareketlidir. Teke oyunlarına, eşlik eden çalgılar bağlama, saz, kaval ve sipsi olarak isimlendirilen küçük kaval veya keçi kavalıdır. Açık havaların sazı davul ve zurnadır. Teke Zortlatması’nın çok hızlı oynanan bir kısmına da Dattiri denmektedir.

Boğaz havası, Teke Yörüklerinin gırtlaklarının üzerine parmakla bastırarak çıkarttıkları ezgilere denilmektedir. Teke oyunlarının yaygın olduğu Antalya, Burdur ve Isparta illeri eskiden Hamidoğulları’nın bir bölümü olan Teke Beyliği sınırları içinde yer aldığı için bu oyunlara bu isim verilmiştir. Bu oyunların bazılarının isimleri şunlardır: Alyazma, Dımıdımı, Döneley, Kabaardıç, Serik Kıvrak Zeybeği, Karinom, İlimon, Serenler Zeybeği, Teke Oyunu, Teke Zortlatması. El, kol ve ayak hareketleriyle çok çabuk ve canlı olarak oynanan bu oyunların çoğu türkülüdür.