­ İZMİR TEKERLEMELERİ | Kültür Portalı

İzmir Tekerlemeleri - İzmir

Kalıplaşmış Sözler

Oyun tekerlemeleri, çocukların oyuna başlamadan evvel ebe seçimi ve oyun sırasında beraber ya da karşılıklı söyledikleri söz dizileridir. Şiir düzeninde söylenmekle birlikte çoğu zaman birbiriyle tutarsız söz dizilerinden oluşurlar. Ses taklidi ve ikilemelerin sıkça kullanıldığı tekerlemelerde çoğu zaman düzenli bir nazım biçimi görülmez. İzmir’den derlenmiş tekerleme örnekleri:

• Masal masal maniki Tırnağı var oniki Onikinin yarısı Gurbağanın karısı Derleme Yeri: Ödemiş/Kurucuova
  • Askerlik Askere gittim soyun dediler Elbise yerine çuval verdiler Babam dişçi ıh ıh ıh Annem aşçı oh oh oh Abim asker rap rap rap Kardeşim deli Kulakları küpeli Derleme Yeri: Ödemiş/Kurucuova
  • Dolmakalem mürekkep Bana bir isim gerek Kim gerek (Engin) Onu seviyor musun? Onu hiç öptün mü? Onu seviyorsan Onu öpüyorsan Sen bu oyundan çık. Derleme Yeri: Selçuk/Barutçu
  • Jale jale nerdesin Jandarmalı yerdesin Nejat abine söyle Jilet alsın getirsin Derleme Yeri: Selçuk/Barutçu

Kaynak:

• Kocadağ, İ. (1989). Kurucuova Folkloru. (Yayımlanmamış lisans tezi). Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Halkbilimi (Folklor) Anabilim Dalı. Ankara.
  • Kocadağ, İ. Halk Kültürü Alan Araştırmaları, Derleme Notları. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İzmir