­ BARTIN TEKERLEMELERİ | Kültür Portalı

Bartın Tekerlemeleri - Bartın

Kalıplaşmış Sözler
  • Baldıran dalları ballandırılmalı mı, ballandırılmamalı mı? Sonra o bala daldırılan baldıran dalları dallandırılmalı mı, dallandırılmamalı mı?
  • Değirmene daldı köpek, değirmenci çaldı kötek; hem kepek yedi köpek, hem kötek yedi köpek
  • Sizin damda var boz başlı beş boz ördek, bizim damda var boz başlı beş boz ördek. Sizin damdaki boz başlı beş boz ördek, bizim damdaki boz başlı beş boz ördeğe siz de bizdenmisiniz, demiş.
  • A be kuru dayı, ne bu kuru sarı darı a be kuru dayı.
  • Al bu takatukaları takatukacıya takatukalatmaya götür; Takatukacı takatukaları takatukalamam derse, takatukacıdan takatukaları takatukalatmadan al geri getir.
  • Eveleme develeme, deveguşu ayguç guyguç, ipten oluğa, oluk çeker boluğa, zellem sırça çektir çubuğa.
  • Çakraz çökelez, arabası Gövelez.

Kaynak: Mitolojiden Gezginlere Bartın Kültür ve Turizm Envanteri sy.65

Görüntülenme Sayısı : 2167    Eklenme Tarihi : 30 Eylül 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 27 Aralık 2021 Pazartesi