­ ÇANAKKALE TEKERLEMELERİ | Kültür Portalı

Çanakkale Tekerlemeleri - Çanakkale

Kalıplaşmış Sözler

Tekerlemeler Ramazan ayında, iftar sonrasında küçük çocuklar ev, ev dolaşarak, saya tekerlemesi söyleyerek bahşiş toplarlar.

• Oy naklava naklava Canım ister baklava Baklavanın yarısı İncir üzüm kurusu Hanım abla merdivenden iniyor,iniyor Bize para veriyor, veriyor Vermeyen de sağ olsun Veren de sağ olsun.
  • SAYA TEKERLEMESİ Saya Saya sayadan Sular akar kayadan Sayacı derler bize Özendik geldik size Hanım teyze eyvallah Canım teyze eyvallah Bir olmasa iki olsun Şeytanın gözü kör olsun Allı kapı ballı kapı Arkası boyalı zengin kapısı
  • KEPÇECİK TEKERLEMESİ (Yağmur Yağdırmak İçin Çocuklar tarafından söylenen bir tekerlemedir) Gepcecik Gepcecikden ne gelir Sellice yağmur gelir Ver allahım sellice yağmur Ver allahım sellice yağmur
  • SAYIŞMACILAR
  • Ayşe teyze, Ayşe teyze! — Bahçene gireyim mi? — Gir. — Elmanı alayım mı? — Al. — Kaç tane? — Beş. — Bir, iki, üç, dört, beş.
  • Oo — İbicik — Değirmen dibicik — Çelik çomak — Sen çık
  • Çıt pıt — Nerden geldin ---Or-dan çık
  • Epelek epelek — Elden çıkan topalak — Sarı kızın sarısı — Develerin sürüsü — Çık çıkalım çardağa — Yem dökelim ördeğe — Ördek yemini yemeden — Viyak viyak demeden — Kız sen be-ni bur-dan çı-kar
  • Tıngırdatma bakırı — Kaçırırsın katırı — Katır kaçar ormana — Sen kalırsın ablana — Ablan seni öldürür — Taş köprüye gömdürür — Taş köprünün hocası — Zeynep hanımın ko-ca-sı
  • Ayşe hanımın keçileri — Kişne kişne kişniyor — Arpa saman istiyor — Arpa saman yok — Kilimcide çok — Kilimci kilim dokur — İçinde bülbül okur — O bülbül benim olsa — İki kardeşim olsa — Bir ay biri yıldız — Hop çikolata çikolata — Akşam yedim salata — Kız senin baban ke-ra-ta
  • Eveleme develeme — Deve kuşu kovalama — Tazi tuzu — Bel – ber kı – zı — Ne zaman gel - cek — Ya – zın gel – cek — Yaz olası — Buz olası — Bir tahtaya dizilesi — On – cuk bon – cuk — Leb – te ço – cuk

Cazgır Salâvatı Pehlivan pehlivan! Hoş geldin sefa geldin erenler meydanına Kademler getirdin pehlivan Memleketlerinize varıp gördüm izinizi Geldim burada buldum hepinizi Siz de bilir misiniz pirinizi? Hazreti Hamza’dır sizin piriniz Siz gidince, sizin gibi pehlivanlara kalır yeriniz At ölür meydan kalır Deve ölür hanı kalır Yiğit ölür şanı kalır Manda ölür gönü kalır Pehlivan ölür ünü kalır Cazgır ölür, yeni gelir pehlivan! Pehlivaan pehlivan! Bu dünyada ne kadar yaşasa insan illa ölür Ölse de yerine kendini andıracak muhakkak bir şey kalır Hani Ali, hani Veli Hani Koca Yusuf, hani Kurtdereli Nerde kaldı kaftan kafa hükmeden Hazreti Süleyman Avrupa sarayı yıkıldı Kaftan kafa hükmetti Parmaksız Koca Arap Okul çocukları okullarına giderken Ellerine alır çantayı, bavulu Hasan Usta! Sen de eline al davulu Şahin küçüktür ama Gökten yere indirir koca turnayı Osman Usta! Sen de eline al zurnayı Bal mıdır kaymak mıdır bilmem cazgırların yediği Hüseyin Usta! Sen de eline al düdüğü Haydiyin çabuk olun geçirmeyelim zamanı İzzet Usta! Sen de eline al kemanı Kimse bizden sormaz algıyı salgıyı Sedat Usta! Sen de eline al çalgıyı Allah Allah İllallah Muhamed ü Resullullah Pehlivanlarımıza kuvvet versin yüce Allah Hem de yardımcı olur İnşallah Alkışlarla hep beraber Diyelim bu genç pehlivanlarımıza Maşallah Deve Güreşi Salâvatı Bodrumlular erken biçer ekini Ben de bulamadım kendi dengimi Şu an Edremit’ten Serkan, gösteriyor rakibine sol tekini Hadi bakalım Aykut, sen de kolla kendini Borsa düştü vurdu dibe Şans, Loto asla çıkmaz bize Şu anda Serkan iniyor rakibine teke Sen de Aykut kolla kendini Gitme buradan Madran dağına yüke Sanatçı sahneye çıktığı zaman Seyirciden bekliyordu güzel bir coşkulu alkış Bugün Çılgın Hasan’a yüz yirmi ile dalacak Saraycık’tan Mustafa’nın Balkış Damarlarımızda dolaşır asil bir kan Balkış’ın da rakibi Burhaniye’den Sait Ersan’ın Çılgın Hasan Herkes gider aya Biz kaldık zalim dünyada yaya Şu anda rakibine yüz yirmi ile tek yapıyor Geyikli’den Müjdat’ın Açelya Benim de babam almış idi güzel bir araba Markası idi Anadol Şu anda rakibini çırpacak Çan’dan İmparator Karadeniz sahillerinde çalıyordu güzel bir ney Şu anda rakibini çırpmaya gitmiştir Kozak’tan Mehmet’in Zorbey Üzüm yemek istersen girersin bağa Eşkıya olmak istersen çıkarsın dağa Zorbey’in rakibi de Çan’dan Halil Ağa İllerde olur vali Yamandır avcını hali Şu anda teki ile rakibine ferman okuyacak Biga Yeniçiftlik’ten Kara Ali Bayrağı bayrak yapan Üzerindeki kandır kan Rakibini yine çırpmaya gidecek Edremit’ten Serkan

Kaynak: Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Arşivi

Görüntülenme Sayısı : 1647    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 03 Aralık 2021 Cuma