­ OSMANİYE TÜRKÜLERİ | Kültür Portalı

Osmaniye Türküleri - Osmaniye

Müzik

Türkü, Türk Halk Edabiyatı nazım şeklidir. Türkülerde Milletimizin ortak olarak yaşadığı olayların duyguları terennüm edilir. Ayrılık, gurbet, hasret, kahramanlık, neşe, coşku, hüzün, ağıt ve destanlar dile getirilir. Ali Rıza YALMAN /Yalkın) 1920'li yılların başlarından itibaren yaptığı çalışmalar ve derlemelerle Çukurova Folkloru hakkında ciddi bir çalışma yapmıştır. 5 ciltlik eserinde türküler sadece sözleriyle sunulmuş olsada, önemli bir başlangıçtır. Daha sonraki yıllarda Macarların ünlü besteci ve araştırmacısı, Müzikoloğ Bela Bartok, Çukurova dolaylarında 1936 yılında 96 türküyü derleyerek notaya almıştır. 1999 yılında Adana Valilği İl Kültür Müdürlüğü Dr. Halil ATILGAN'a "Geçmişten Günümüze Çukurova Türküleri"ni 5 Teyp Kaseti halinde hazırlatmıştır. Bu çalışmadaki bugünkü Osmaniye'ye ait sanatçıların, kaynak kişilerin söyledikleri türküler ile Osmaniye sınırları içerisinde derlenen türküler ve hikayeli türküler Osmaniye türküleridir.

Osmaniye yöresi Karacaoğlan bozlakları ile daha çok uzun havaların söylendiği türküleriyle meşhurdur. Kırık havalar ve Dadaloğlu parçalarıda meşhurdur. Kültür ve Turizm Bakanlığı Osmaniye yöresine ait "Türkülerle Türkiye 80 Osmaniye" cd si hazırlanmıştır. Hemşerimiz Aşık Feymani (Osman TAŞKAYA) Ahu Gözlüm, Ölüm Yakamdan Tutma Git, Çorum Hastanesinde, Parçaları TRT Repertuarındadır. Ayrıca; Menevşe Buldum Derede, Aşağıdan Gelen Gelin Alıcı, İncecikten Bir Kar Yağar gibi türküler Osmaniye türküleridir. Karacaoğlan, Dadaoğlu, Mahmut TAŞKAYA, Aşık Feymani, Ümit BESEN, Aşık Vuslati, Kır İsmail, Dursun YEŞİLOĞLU, Yunus GÜLŞAH, Vedat KOCA, Ahmet GÖKDAL gibi sanatçılarımız Osmaniyeli ses sanatçılarımızdır.

Kaynak: Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 3819    Eklenme Tarihi : 28 Ocak 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 09 Kasım 2021 Salı