­ UR KEKLİĞİ | Kültür Portalı

Ur Kekliği - Tunceli

Doğal Semboller

Ur Kekliği sülüngillerin en irisi olarak bilinmektedir. Dağların yüksek kayalıklarında, orman sınırı üzerinde, 2000-4000 metre arasındaki yükseklikte yaşar, Başı irice, alın ve yanakları krem rengi, tepesi ve ensesi külrengi olan ur kekliğinin gerdanı gri beyazdır. Gaga dibinde başlayan ve gerdanın iki yanında boyna inen koyu gri bir leke bulunmaktadır. Sırt ve karında soluk renk lekeleri olan ur kekliğinin kanatlarının saklandığı gövde yan tüyleri ise açık külrengi, üzerleri boyuna kahverengi lekelidir. Kanat uçma tüyleri beyaz, uçları üstten siyah alttan gri renktedir.

Gagası hafif aşağı kıvrık ve iri olan ur kekliğinin erkek ve dişisinin görünümleri aynıdır. Erkeklerin ayaklarında mahmuz bulunur. Kanatları kısa ve küttür. Uçarken büyük bir patırtıya neden olur. Tehlike anında hindiye benzer bir ses çıkarmaktadır. çok hızlı yürüyen ur kekliğinin boyu yaklaşık 60 santimdir. Kış aylarında orman sınırına yakın bodur ardıçların ve çalıların bulunduğu alanlara indiği gözlemlenmiştir. Orman içlerine girmeyen ur kekliği yuvasını sarp kayaların çıkıntılarının altına yapmaktadır. Dişisi yavrulamadan önce basit bir yuva yapar ve oraya 10-18 yumurta bırakır. 28 günlük kuluçka süresince dişi yatar, erkek ise çevrede nöbet tutarak güvenliği sağlar. Yavrulardan bir kaçı yetişkin haline gelen ur kekliği taze otlar yosunlar tohumlar ve böceklerle beslenmektedir.

Görüntülenme Sayısı : 10535    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 16 Ekim 2020 Cuma